Een pup in huis nemen is een hele verantwoordelijkheid. Het is een levend wezen dat afhankelijk is van jou en dat ook zijn hele leven zal blijven. Door dit artikel te lezen kun je er in ieder geval voor zorgen dat jij deze 8 veel voorkomende fouten niet maakt.
Heb je mij te laat gevonden, wanhoop dan niet. Je pup mag fouten maken, maar jij ook. Gedrag waar je niet zo blij mee bent veranderen is meer werk, maar meestal wel te doen.
Aannemen dat iedere pup hetzelfde is
Ik kom veel mensen tegen die vertellen dat ze al veel honden gehad hebben, maar toch met hun huidige pup weer tegen nieuwe uitdagingen oplopen. Dat is helemaal niet raar, want iedere pup is uniek.
Je hebt bij een hond, net als bij ieder dier, te maken met een mix van aangeleerd en aangeboren. En deze mix uit zich in bepaald gedrag.
Bij honden telt aangeboren sterk mee, aangezien binnen een ras op bepaalde eigenschappen gefokt is. Bij sommige rassen is het gewenst als ze waaks zijn. Bij andere rassen als ze graag dingen bij elkaar drijven. En in weer een ander ras worden hondjes geselecteerd op een grote jachtpassie.
Als je dit weet kun je er rekening mee houden. Dit doe je door nog oplettender te zijn voor rasspecifiek probleemgedrag en het daardoor op tijd te voorkomen.
Maar ook binnen een ras en zelfs binnen een nest zie je grote verschillen in karakter. Net zoals bij mensen broers en zussen zich heel anders kunnen gedragen.
Naast aangeboren verschillen zijn er ook aangeleerde verschillen. De meeste mensen nemen de pup mee naar huis als hij ongeveer acht weken oud is. Dan is hij dus al acht weken bij de fokker geweest. Bij deze fokker heeft hij van alles geleerd, of juist niet. Het is dus heel belangrijk om een hondje te kiezen dat uit een goed nest komt, want dat maakt het opvoeden een stuk makkelijker. En natuurlijk leert hij bij jou door.
Het is heel belangrijk om een pup op de juiste manier te socialiseren met de wereld om zich heen. Ervaringen maken een puppy tot wie hij is en wie hij gaat worden. Vergelijk het maar met eeneiige tweelingen, ondanks dat ze genetisch heel erg op elkaar lijken kunnen ze zich toch heel anders gedragen.
Wachten met opvoeden tot de pup ouder is
Als je de pup mee naar huis krijgt is hij nog heel klein en aandoenlijk. Waarschijnlijk wil je hem het liefst de hele dag knuffelen.
Het is daarom niet raar dat veel mensen denken dat hij later wel leert wat de bedoeling is. Maar wist je dat het eigenlijk heel verstandig is om je al met de opvoeding bezig te houden voordat je pup in huis is?
Dan heb je de tijd om na te denken over hoe jij graag zou zien dat je pup zich zou gedragen. Vervolgens kun je de omgeving zo in te richten dat je pup zich automatisch goed gedraagt. Bijvoorbeeld door een puppyren te gebruiken, waardoor hij alleen aan zijn eigen spulletjes kan kluiven.
Zodra de pup in huis is blijf je natuurlijk op zijn gedrag letten en stuur je zo nodig bij. Want ook bij ongewenst gedrag geldt: voorkomen is veel makkelijker dan genezen.
Denken dat een groepsles volgen het beste is voor je pup
Bij deze tip denk je wellicht 'hè'? Want wat ik nu ga zeggen spreekt een andere veelgehoorde mening tegen. Deze mening is dat je als kersverse hondenbezitter naar een groepsles moet gaan. Dan doe je het goed en zal je een goed opgevoede hond krijgen.
Er zijn natuurlijk hele goede groepslessen voor pups. Ik heb zelf ook groepslessen gegeven ;) En er zijn pups die prima leren in een groep. Maar ik kwam ook pups tegen die zich met andere mensen en honden om zich heen echt niet kunnen concentreren. Natuurlijk moeten deze pups zich leren concentreren met afleiding om zich heen. Maar wel op hun eigen tempo. Daarom heb ik een online hondencursus gemaakt, zodat ook deze pups de beste start krijgen.
Er wordt wel eens gedacht dat een groepsles essentieel is voor het socialiseren van je pup. In een week zitten 168uur, waarvan je er dan eentje op een groepsles bent. Het grootste gedeelte van de tijd ben je dus alleen met je pup. De meeste mensen die contact met mij opnemen omdat ze hulp nodig hebben bij het oplossen van gedragsproblemen hebben een puppycursus gevolgd. Ik ben van mening dat het belangrijker is dat je zelf leert om je pup te lezen en begeleiden. Daar worden zowel jij als je hond gelukkiger van.
Inderdaad, je pup kan in een puppygroep waarschijnlijk met andere pups spelen. Maar dat is alleen goed als alle pups het spel prettig vinden. En laat dat laatste nou vaak mis gaan. Zoals gezegd verschillen de karakters nogal per pup. De een is wild, de ander rustig. Een puppycursus bevat een mix van wilde en rustige pups, vaak zit er minstens één pup bij die de anderen nog een beetje spannend vindt.
Pups moeten nog veel leren, waaronder lichaamstaal en zelfbeheersing. Als een bange pup aangeeft dat hij het spannend vindt, dan is het niet vanzelfsprekend dat de wilde pup stopt met op hem springen. Wat er dan kan gebeuren is dat de bange pup nog angstiger wordt, want hij heeft geen controle over de situatie. De wilde pup leert om lichaamstaal te negeren, want hij vindt het spelletje nog steeds geweldig.
Daarom hebben pups sturing nodig en besluit je soms dat bepaalde individuen beter niet met elkaar kunnen spelen. Een hele rustige pup, of nog beter een sociale volwassen hond, is een veel beter maatje voor een bange pup. Dan kan hij namelijk leren dat sociaal contact eigenlijk heel leuk is en raakt hij zijn angsten kwijt.
In mijn online cursus laat ik met video’s zien wanneer het sociale contact goed is en je pup dus wenselijk gedrag aanleert en wanneer je beter verder kunt lopen. Zo houd je zijn opvoeding zelf in de hand, want uiteindelijk zul je de meeste honden tegen komen als jij zelf met je pup rond wandelt.
Dit betekent niet dat je niet naar een groepsles mag gaan als het je leuk lijkt. Ik raad je alleen aan om er voor te zorgen dat je zelf ook weet hoe je goed met een pup om gaat en vooral om zelf de verantwoordelijkheid te nemen en na te blijven denken.
Verwachten dat het voldoende is om een week vrij te nemen van je werk
Sommige mensen denken dat het voldoende is om een week vrij te nemen. Daarna willen ze weer vol aan het werk gaan en de pup ‘s middags met de hondenuitlaat mee sturen. Soms gaat dit goed, maar meestal is er echt langer een intensieve oppas voor je pup nodig. Een puppy moet namelijk nog heel veel leren.
Bijvoorbeeld wat goed gedrag is, waar je het beste kunt plassen en poepen en dat iedereen altijd weer terugkomt als je even alleen thuis gelaten wordt. De ene pup leert sneller dan de andere.
Ik raad daarom aan om minstens drie weken vrij te nemen, zodat je de tijd hebt om je pup een goede basis te geven. Drie weken van je vakantiedagen is inderdaad erg lang. Als je tweeverdiener bent kun je mogelijk ook beiden anderhalve week opnemen en dagen of weken afwisselen. Als je alleen bent woont er mogelijk iemand in de buurt die het leuk vindt om de eerste tijd voor je pup te helpen zorgen.
Ook na deze eerste drie weken is het slim om voor back-up te zorgen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je pup er nog niet aan toe is om lang genoeg alleen thuis te blijven. Misschien zijn er vrienden waar de pup dan kan blijven, of is het mogelijk om extra vrij te nemen als dit nodig blijkt te zijn.
Je pup ‘het zelf uit laten zoeken’ als het contact met een andere hond niet soepel verloopt
Zoals eerder gezegd moet een pup nog heel veel leren, waaronder hoe je met andere honden omgaat. Veel mensen verwachten dat een volwassen hond de pup voor ze opvoedt. Iets wat ik veel te vaak zie is dat een puber een sociale volwassen hond terroriseert en dat de eigenaren hier heel tevreden over zijn. In hun ogen is het heel goed dat hun puber “eindelijk eens op zijn plaats gezet wordt” doordat de andere hond naar hem gromt.
Maar bekijk nu eens niet ons menselijke gevoel, maar wat de honden hier echt van leren: De volwassen hond heeft eerst netjes aangegeven dat hij geen zin heeft om te spelen. Hij heeft weg gekeken, is weg gelopen, heeft de andere hond geprobeerd te kalmeren met kalmeringssignalen als snuffelen. Toch gaat de andere hond door en dat is bedreigend. Dus escaleert hij zijn gedrag en besluit te grommen of zelfs in de lucht te happen.
Eigenlijk had het niet zo ver mogen komen en had je de puber al weg willen voordat dit nodig was. Soms ben je te laat. Dat geeft niet, zolang je je hond op dat moment maar weg haalt. Want een puber gaat vaak ondanks de grom, of zelfs in de lucht hap, waarschuwingen toch door. Dit is een goede manier om een volwassen hond te leren bijten. Want zijn geduld en zelfvertrouwen wordt wel heel erg getest.
De puber is heerlijk aan het spelen en leert juist het tegenovergestelde van wat de mensen hopen. Hij negeert namelijk de signalen van de andere hond en kan toch doorgaan met zijn spel. Zelfs aan de grom zijn geen consequenties verbonden. Want meestal gebeurt er niets als hij toch door gaat. Tot hij een keer echt gebeten wordt, omdat hij te ver gaat. Dan zijn de mensen opeens verbaasd en geschrokken.
Het is dus veel beter om zelf de regie in handen te nemen. Heb je een hondje dat signalen van de andere hond negeert? Geen probleem. Dat komt veel voor en kun je gewoon oplossen. Dit doe je door zelf goed op te letten. Op het moment dat de andere hond aangeeft niet te willen, haal je jouw hond bij je. Vervolgens beloon je hem voor het bij je zijn en loop je verder.
Desnoods gebruik je tijdelijk een lange lijn, ook wel veldlijn genoemd. Met een veldlijn kun je je hond gecontroleerde vrijheid geven.
Door je hond te helpen om de juiste keuze te maken zodra een andere hond aangeeft ruimte te willen. En hem iedere keer te belonen als hij bij je komt. Zal je hond zelf op de signalen van de andere hond gaan reageren. Je leert hem dan namelijk een alternatief gedrag aan dat hem ook iets oplevert en wel gepast is.
Verhalen van andere mensen aanhoren en je vervolgens druk maken dat jouw pup niet vanaf dag een doorslaapt, zindelijk is en een driedubbele flikflak kan
Als je een pup in huis hebt zal je merken dat iedereen opeens zijn mening klaar heeft en precies weet wat je moet doen. Het is heel menselijk om graag op te scheppen. Veel mensen hebben geleerd om zich redelijk in te houden, behalve als het om kinderen of honden gaat. Dan mag je blijkbaar je successen delen; maar dat er ook veel dingen nog niet perfect gaan, daar hoor je niemand over.
Maak je dus niet druk als je pup nog van alles moet leren. Dat is heel normaal. Iedere pup leert in zijn eigen tempo en als je gewoon op de juiste manier door blijft zetten kom je er vanzelf.
Kinderen de pup ‘op laten voeden’
Kinderen en honden, het kan een gouden combinatie zijn. Ik heb zelf vier kleine kinderen, die opgegroeid zijn met onze hond. Zij mogen van jongs af aan van alles met haar doen, maar wel altijd onder ons toezicht.
Wist je dat in de meeste gevallen waarin kinderen gebeten worden het om een bekende hond gaat. En dat is eigenlijk niet zo vreemd als je kijkt naar hoe kinderen graag met hun hond omgaan: innige omhelzingen, kussen op het hoofd of heel wild spel. En dat terwijl ze niet weten hoe ze hondentaal moeten lezen, of gewoon te enthousiast zijn om dit te doen.
Daarom is het als ouder, of grootouder, oppas, et cetera, belangrijk dat jij ze in de gaten houd. Volwassenen zien meestal eerder aankomen dat bijvoorbeeld ‘bommetje’ op de hond geen goed idee is.
Je pup te weinig of te veel vermoeien
Pups hebben slaap nodig, veel slaap. Tot ze opeens door ontwikkelen en energie hebben, veel energie. Het is daarom soms moeilijk om een balans te vinden in hoeveel uitdaging je hond nodig heeft en hoeveel rust. En het flauwe is dat zowel oververmoeidheid als verveling hetzelfde resultaat hebben: namelijk een hyperactieve pup die rondjes door de kamer zoomt.
Ik kom heel veel mensen tegen die geen idee meer hebben wat ze met hun pup aan moeten. De pup blijft maar druk, hoeveel ze ook met hem wandelen. En dat wandelen blijkt dan vaak juist het probleem te zijn. De pup had gewoon meer rust nodig. Daarom heb ik hier een artikel geschreven over hoe je oververmoeidheid en onder stimulering uit elkaar kunt houden.
Wil je weten wat je WEL moet doen?
In de complete puppycursus begeleid ik je door de hele puppytijd. Veel succes met de opvoeding en vergeet niet om ook plezier te hebben!