Deze dingen wil je een puppy de eerste weken leren
14 februari 2023 

Deze dingen wil je een puppy de eerste weken leren

Regelmatig krijg ik mensen in mijn hondenschool die zich afvragen of ze met hun 8 weken oude pup, naast de socialisatie cursus, meteen mee kunnen doen aan de gehoorzaamheids-cursus.

Leergierigheid is heel goed, maar zo’n jonge pup is snel overvraagd. Daarom hierbij een lijstje van de dingen die ik wel aanraad om je pup de eerste weken te leren.

Is je pup de eerste weken al door en nu toe aan meer uitdaging; zie dan ook nuttige dingen om je puppy te leren.

De eerste weken dat je puppy bij je komt wonen, moet hij wennen aan jou en zijn nieuwe leefwereld. De belangrijkste dingen die je voor hem kunt doen, zijn het vergroten van zijn zelfvertrouwen, een band op te bouwen met bijbehorend vertrouwen in jou. Verder ga je een basis leggen van gewenst gedrag en de fundamenten leggen van een liefde voor het leren van nieuwe dingen.

‘Trucjes’ zoals zitten, liggen en pootjes geven kan hij zijn hele leven lang nog leren. Hieronder per onderwerp hoe je dit aan pakt.

Het zelfvertrouwen van je hond vergroten

Hoe zelfverzekerder je hond is, hoe minder snel hij schrikt en angst-gedrag, met mogelijk bijbehorende agressie, zal vertonen. Het meeste probleemgedrag is geworteld in een angst. Helaas heb je niet alles zelf in de hand, sommige honden zijn al ‘angstiger geboren’ dan anderen. Maar je kunt wel helpen sturen hoe hun karakter zich ontwikkelt en zorgen dat ze zo zeker zijn als ze zouden kunnen worden. Een goede socialisatie is hierin heel belangrijk.

Socialiseren is het creëren van positieve ervaringen met nieuwe situaties. Als een situatie beangstigend kan zijn voor je hond en er geen manier is om van afstand te benaderen kun je deze beter vermijden, dan je hond potentieel een traumatische ervaring bezorgen.

Wel geldt dat aan hoe meer dingen je hond de eerste weken went, hoe beter.

Voorbeelden van goede socialisatie ervaringen kunnen bijvoorbeeld wel zijn:

Geluiden cd’s of geluiden van bijvoorbeeld YouTube, die je in eerste instantie zachtjes af speelt en over de weken heen steeds harder. Het bezoeken van een station. De eerste keer neem je de pup niet direct mee de trein in, maar loop je door de stationshal. Als dit goed gaat kom je een andere keer terug om boven aan de trap naar het perron te kijken, de keer daarop naar een rustig perron, enzovoorts.

puppy-band-opbouwen

Loop op plaatsen waar veel kinderen komen. Als die vragen of ze mogen aaien vraag je ze de eerste keer om een eindje van elkaar vandaan te staan, als de pup naar ze toe komt met één hand te aaien en alleen als zijn pootjes allemaal op de grond staan. Laat je pup vrij rond lopen, als de kinderen zo jong zijn dat je puppy in bedwang gehouden zou moeten worden kunnen ze beter nog niet aaien.

Dit zijn maar voorbeelden, wees creatief in het bedenken waar je hond mee naar toe kan.

Een uitje per dag is een mooie hoeveelheid, zo ziet hij veel van de wereld om zich heen en heeft hij ook even de tijd om alles te verwerken. Voor alles geldt bouw het langzaam op en jong leuk geleerd is oud vrolijk gedaan.

Een goede band opbouwen met je hond

Een goede band met je hond is belangrijk. Hoe leuker hij het vindt om dingen met jou toe doen, hoe makkelijker het voor hem wordt om op je te letten en je aanwijzingen op te volgen, uiteindelijk zelfs als er andere honden in de buurt zijn. Een ander voordeel van een goede band is dat het je hond vertrouwen geeft, hij kan dan op jou terugvallen als hij ergens van schrikt. Een band bouw je op door goede ervaringen.

In plaats van al het eten in de voerbak stoppen kun je het ook als beloningen aan hem geven. Speel regelmatig met je hond op zo’n manier dat jullie er allebei plezier aan beleven.

En, als laatste maar zeker niet minste, kijk goed naar je hond en probeer zijn lichaamstaal te leren kennen. Zo kun je inspelen op zijn signalen dat hij iets heel leuk vindt of juist helemaal niet. Als je hond los loopt op een vertrouwde locatie voelt hij zich waarschijnlijk helemaal op zijn gemak, dus dan heb je een lichaamshouding om mee te vergelijken.


De basis leggen van gewenst gedrag

Je kunt de eerste weken goed gedrag belonen, maar minstens net zo belangrijk is voorkomen dat vervelend gedrag belonend wordt voor je hond.

Training is veel meer dan 'trucjes' als liggen en zitten. Bij alles wat je doet train je je hond, of je nu wilt of niet. Bedenk goed dat alle aandacht die je hond krijgt aandacht is, ook als je foei roept. Een puppy kent echt geen verschil tussen 'foei' en 'goed zo'!

Hoe zorg je dat je hond zo min mogelijk verveld gedrag vertoont?

Bijvoorbeeld door tijdelijk alle schoenen uit zicht op te ruimen zodat je hond ze niet als speelgoed kan leren gebruiken.

Of door de tafel en het aanrechtblad vrij te houden van eten zodat je hem kan negeren als hij zijn pootjes er op zet.

Het kan zelfs nodig zijn om tijdelijk traphekjes in je huis te plaatsen als je een hond hebt die altijd achter je aan loopt; zo voorkom je dat hij leert je overal te volgen en vervolgens verlatingsangst ontwikkelt zodra je besluit dat het weer tijd is om iets anders te doen dan alleen maar bij je hond zijn.

Let vervolgens goed op of er dingen zijn die je pup doet die je wel wilt belonen en ga juist op dat soort momenten naar hem toe om met hem te spelen, of hem een andere vorm van aandacht of iets lekkers te geven.

Denk hierbij aan rustig liggen op een geschikte plaats, kauwen op een speeltje of kluif, of zelfstandig zijn bench in gaan.

De basis voor ‘leren is leuk’

Hoe leuker je hond het vindt om te leren, hoe makkelijker hij naar je leert luisteren. Om te zorgen dat training leuk wordt en blijft houdt je het haalbaar, afwisselend en bijzonder.

Je houdt het haalbaar door wat je uiteindelijk wilt in zulke stapjes op te breken dat je hond het goed doet. Zo kun jij hem lekker vaak belonen en houden jullie allebei een goed gevoel over aan de trainingssessie.

puppy-belonen

Training wordt afwisselend als je zelf creatief probeert te zijn. Oefen verschillende gedragen en liefst ook in verschillende situaties.

En zeker ook belangrijk, houdt training bijzonder. Als je hond uitkijkt naar wanneer hij weer mag zal zijn inzet en dus ook prestatie veel groter zijn.

Korte trainingssessies zijn daarom ideaal, bijvoorbeeld drie keer per dag twee minuten. Dit klinkt kort, maar zo zorg je dat je stopt terwijl het nog leuk is. En herhaling is belangrijk, maar er plezier in hebben nog veel belangrijker.

Als je naast alle activiteiten nog tijd hebt om te trainen, lees dan in het artikel nuttige dingen om je puppy te leren wat je hem zou kunnen leren.


Dus in plaats van de eerste weken het standaard gehoorzaamheidscurriculum door te werken gaan jullie nu hopelijk samen al spelende en ontdekkende samen een mooie toekomst tegemoet.


Geef je puppy GRATIS de perfecte start met deze 5 onmisbare tips

  • Gratis videotraining van de nummer 1 Puppy expert
  • 5 Unieke tips die je nergens anders vindt
  • Al meer dan 6.000 pups begeleid tot leuke huishonden
  • Geen boekwerken doorspitten, binnen 20 minuten heb je alle informatie gezien en kun jij aan de slag
  • Jarenlang ervaring met het trainen van pups, zowel online als op het veld
Geef je puppy GRATIS de perfecte start met deze 5 onmisbare tips

  • Gratis videotraining van de nummer 1 Puppy expert
  • 5 Unieke tips die je nergens anders vindt
  • Al meer dan 6.000 pups begeleid tot leuke huishonden
  • Geen boekwerken doorspitten, binnen 20 minuten heb je alle informatie gezien en kun jij aan de slag
  • Jarenlang ervaring met het trainen van pups, zowel online als op het veld