Honden kunnen om verschillende redenen blaffen. De meest voorkomende type blaf zijn:
- Waarschuwings blaf: je hond blaft om je te waarschuwen dat hij iets vreemds gezien of gehoord heeft.
- Verdedigings blaf: Je hond blaft om iets waar hij bang voor is of om andere reden niet leuk vindt weg te laten gaan.
- Aandachts blaffen: Je hond wilt aandacht.
- Frustratie blaf: Je hond is in de war, gefrustreerd of gestrest.
- Vervelings blaf: Je hond blaft om zichzelf te vermaken
Om van het blaffen af te komen is het belangrijk om te weten waarom je hond blaft. Vervolgens kun je die oorzaak aanpakken. Als je alleen het blaffen aanpakt zonder iets aan de oorzaak te doen kun je ander ongewenst gedrag creëren. Het probleem voor je hond is er dan namelijk nog steeds. Pas daarom op met ‘snelle oplossingen’ zoals de anti-blafband.
Bekijk per oorzaak waarom je hond blaft en of het gewenst is. Zo is het voor de een prettig om gewaarschuwd te worden als er iemand het erf op loopt, en voor de ander vervelend omdat er nu eenmaal continu mensen voor de deur langs lopen.
Als jij een hond hebt die ongewenst waarschuwt kun je hem het beste een alternatief gedrag aanleren. Bijvoorbeeld voor “balgekke” honden het naar jou toe brengen van een tennisbal die je vervolgens voor ze weg gooit.
Pas er mee op dat blaffen vaak zelfbelonend is, dus puur het blaffen negeren werkt meestal niet. Heb je een ander commando gegeven en blaft je hond door, of blaft hij om aandacht, probeer dan hetgeen waar hij voor blaft weg te nemen. Blaft je hond bijvoorbeeld om eten zodra je richting de voerbak loopt, ga dan stil staan of doe zelf een stapje terug. Zodra je hond stil is kun je weer verder lopen.
Probeer zodra je aan het trainen bent om ongewenst blaffen ook op andere momenten te voorkomen. Blaft je hond bijvoorbeeld altijd in de tuin, laat hem dan nu even niet alleen de tuin in. Zodra je de oorzaak aangepakt hebt zul je zien dat het blaffen ook ophoud. Lukt het je zelf niet om de oplossing te vinden, vraag dan een goede gedragstherapeut om hulp.