Het is heel leuk om je hondje te zien spelen met andere honden of om andere reden blij rond te zien rennen. Maar voordat hij dat kan doen moet je hem eerst los van de lijn durven laten lopen. Wanneer kun je hier mee beginnen en hoe pak je zoiets aan?
Wanneer kan mijn hond los
Zo snel mogelijk. Bij een pup die net uit het nest komt is dat direct. Ze zijn dan namelijk nog niet zo vlug waardoor je ze makkelijk kunt vangen mocht er toch iets mis gaan. Ook leren honden als ze nog jong zijn het snelst en is het dus heel nuttig als je pup direct leert om jou in de gaten te houden.
Als je hondje al iets ouder is wil je eerst zijn vertrouwen winnen zodat hij naar jou toe komt als er iets raars gebeurt en niet zomaar weg rent. Heb je je hond al een tijd in huis, dan zit die band meestal wel goed en kun je beginnen met oefenen. Is het hondje net nieuw bij jullie, laat hem dan eerst een weekje of twee wennen. Als je heel erg twijfelt of je hondje de benen niet zal nemen kun je hem eerst de basis van het hier komen leren.
Geschikte locatie
Let goed op waar je je hond los gooit, zeker de eerste keer. Het is sowieso verstandig om je hond niet zomaar langs een autoweg los te laten. Je hond kan bijvoorbeeld een kat zien, een andere hond, of ergens van schrikken waardoor hij onverwacht de weg op zou kunnen rennen.
Let in de zomer als het een tijd heet is geweest en je een zwemmer hebt op met stilstaand water, daar kan bijvoorbeeld blauwalg in gaan groeien waar je hond ernstig ziek van kan worden.
De eerste keer is het handig om een grote vlakte uit te kiezen waar je je hond niet snel uit het oog verliest en daardoor met een gerust hart kunt lopen. Een gebied dat omheind is of heel ver van wegen en andere gevaren voldoet ook heel goed.
Komen leuk maken
Uiteindelijk wil je dat je hond jou in de gaten houdt en bij je in de buurt blijft in plaats van andersom. Een van de manieren om dit te bereiken is hem belonen als hij uit zichzelf naar je toe komt en jezelf interessant maken.
Neem een eetbare beloning mee, dit kunnen zijn gewone brokken zijn. Als je hond uit zichzelf bij je komt prijs je hem en geef je hem soms zo’n beloning. Door dit te doen zal hij vaker uit zichzelf komen, want er is een kans dat er iets te halen valt. Daarnaast kun je je hond sommige keren dat hij naar je kijkt uitnodigen om met je te spelen (zie dit stuk over spelen met je hond).
Als je dit iedere wandeling doet zal je hond leren dat niet alleen de omgeving, maar ook jij leuk en interessant bent. Hierdoor zal hij er makkelijker voor kiezen om bij je in de buurt te blijven.
Verstoppertje spelen met je hond
Naast dat je wilt dat je hond automatisch met je meeloopt wil je ook dat hij je in de gaten houdt. Zo voorkom je dat hij je kwijt raakt nadat hij bijvoorbeeld een keer leuk gespeeld heeft met een andere hond.
Een van de manieren om je hond dit te leren is het zogenaamde verstoppertje spelen. Als je hond even niet op je let verstop je je achter een boom, struik of ander object. Zodra je hondje om zich heen kijkt kom je tevoorschijn en roep je hem als hij je niet direct ziet. Herhaal dit en verstop je soms ook iets langer, maar laat je hond nooit langer dan een paar seconden zoeken.
Als je hond je te goed in de gaten houdt om je nog te kunnen verstoppen heb je je doel bereikt. Een andere manier is gewoon doorlopen als je hond niet automatisch mee komt. Doe dit alleen in gebieden waar je je hond in de gaten kunt houden, zodat hij niet in paniek de verkeerde kant op kan redden zonder dat je het door hebt. Als je niet veilig door kunt lopen is je verstoppen een betere optie.
Neem een nood oplossing mee
Soms zal je hondje een andere hond zo leuk vinden dat hij op geen manier mee te krijgen is. De meeste mensen zullen wachten als ze zien dat ze opeens een extra pup hebben, maar je zult maar net die ene treffen die dat niet doet. Als je hond nog niet goed op het ‘hier’ commando reageert is het handig om iets anders mee te nemen waarmee je hem wel kunt laten komen, zodat je in zulke situaties niet achter de honden aan hoeft te rennen.
Om je hond in dit soort situaties te laten komen kun je bijvoorbeeld een favoriet speeltje mee nemen. In de meeste gevallen werkt een piepend beestje of balletje heel goed. De eerste keer je hondje helemaal los laten lopen is heel spannend, maar in de meeste gevallen valt het reuze mee. Hoe eerder je begint, hoe eerder jullie allebei kunnen genieten van een zorgeloze vrije wandeling.