Muilkorf - Een heel handig hulpmiddel
04 augustus 2015 

Muilkorf - Een heel handig hulpmiddel

De muilkorf heeft een slechte naam, honden die er een om hebben worden nog veel te vaak met een grote boog gemeden. Jammer, want het is juist een heel handig hulpmiddel en een hond die er een draagt is de uitzondering die gegarandeerd niet zal bijten. Wanneer kun je overwegen om er een te gebruiken en waar moet je op letten bij het gebruik.

Wanneer kan een muilkorf handig zijn

Er zijn meerdere redenen die je er voor zouden kunnen laten kiezen om je hond een muilkorf te laten dragen.

Je hond bijt

Een veel voorkomende en de meest bekende reden om een muilkorf te gebruiken is om te voorkomen dat een hond bijt. Als een hond ooit gebeten heeft is het risico dat hij weer zal bijten groter dan wanneer een hond het nog nooit gedaan heeft, zelfs na goede training.

De meeste beten komen voort uit angst, de hond was zo bang dat hij geen andere manier meer zag om zichzelf te beschermen dan door de aanval aan te gaan. Honden kunnen op meerdere manieren om gaan met angst, sommige individuen zijn eerder geneigd te vluchten of steun te zoeken bij hun baas, anderen verdedigen zichzelf. Als een hond eenmaal voor de laatste categorie gekozen heeft weet je dus dat de kans dat hij, als hij zich weer in het nauw gedreven voelt, weer zal bijten groter is.

Natuurlijk is het voor iedere hond belangrijk dat je dit soort situaties probeert te voorkomen. Onder andere door hem goed te begeleiden om voor zover mogelijk van zijn angst af te komen (zie ook dit artikel over angst). Maar je hebt niet alles zelf in de hand en je hond kan door omstandigheden, al is het verkeerd gedrag van anderen, toch nog schrikken.

Door je hond te leren om een muilkorf te dragen kun je voorkomen dat dit soort momenten uit de hand lopen en je hond weer bijt. Ook als je bijvoorbeeld een medische handeling moet uitvoeren kan een muilkorf voorkomen dat jij of de dierenarts gebeten worden. Idealiter wen je je hond natuurlijk aan de handelingen, maar dit is helaas niet altijd mogelijk.

Je hond eet troep of poep

Een veel voorkomend probleem waarbij de muilkorf ingezet zou kunnen worden is om het eten van troep te voorkomen. Sommige honden zijn helemaal gefixeerd op het eten van bijvoorbeeld hondenpoep (zie ook waarom eet mijn hond poep), of, nog gevaarlijker, oneetbare dingen zoals plastic zakjes.

Vaak is dit gedrag heel moeilijk af te leren omdat het zelf belonend is. De hond waardeert waarschijnlijk de smaak van hetgeen dat hij eet en wordt dus iedere keer dat hij het eet beloond voor zijn slechte gedrag. Door je hond tijdelijk een muilkorf te laten dragen kun je voorkomen dat hij de troep eet en hem ondertussen leren wat je wel wilt dat hij doet.

Je hond heeft jachtdrift

De meeste honden hebben jachtdrift, maar bij sommige honden is deze zo sterk dat ze achter ieder vogeltje en konijntje dat ze zien aan willen. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn, behalve wanneer ze ook nog eens snel genoeg zijn om hun prooi te vangen. Vooral veel windhonden-eigenaars hebben dit probleem.

Een veel gebruikte oplossing is je hond los te laten in een groot gebied waar geen wegen in de buurt zijn, met een muilkorf aan, zodat hij geen dieren kan vangen. Door ook een belletje aan de halsband te bevestigen weet waar je hond ongeveer is.

Verplicht op vakantie

Sommige landen stellen het dragen van een muilkorf verplicht, check dit dus goed voordat je met je hond op vakantie gaat. Soms geldt de verplichting alleen voor bepaalde rassen, of alleen op bepaalde locaties.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een muilkorf

Je hebt verschillende type muilkorven, het is belangrijk om er een te kiezen die zo comfortabel mogelijk zit bij je hond. Een muilkorf die als een soort van grote mand om de snoet zit, zodat je hond zijn bek nog kan openen, is hierdoor het meest geschikt. Zo kan je hond ook met de muilkorf om nog hijgen om zijn warmte kwijt te raken, beloningen aannemen en drinken. Zie hier voor een voorbeeld van zo’n muilkorf.

Let op dat de muilkorf die je koopt de juiste maat heeft. Niet de schofthoogte maar de vorm en het formaat van de snoet zijn hierbij belangrijk. Je wilt een muilkorf die zo groot is dat je hond zijn bek nog goed kan openen, maar niet zo groot dat je hond hem zelf af kan doen.

Hoe wen je een hond aan het dragen van een muilkorf

Leer je hond stapje voor stapje om de muilkorf te accepteren. Houd de muilkorf vlak voor de neus van je hond en steek de beloning er doorheen. Als je hond zijn neus richting de muilkorf beweegt geef je hem de beloning. Herhaal dit en laat je hond stapje voor stapje zijn neus verder in de muilkorf stoppen totdat hij hem zelf aan doet. Bouw vervolgens de tijd dat hij zijn neus in de muilkorf moet houden voordat hij een beloning krijgt op.

Als je je hond op deze manier leert om een muilkorf te dragen zal hij het niet als iets vervelends gaan ervaren. Er bestaan tubes met beloningssnacks voor honden (zie hier), dit kan handig zijn omdat je dan de beloning makkelijker aan je hond kan geven.

Misschien voelt het voor jou als een hele grote stap om een muilkorf aan te schaffen. Sommige mensen geven aan het gevoel te hebben dat ze gefaald hebben. Maar dat is juist niet zo. Je hebt het gedrag van je hond niet helemaal zelf in de hand. De meeste mensen met honden met gedragsproblemen hebben hier zeker niet zelf voor gekozen. Het spreekt juist voor je als je de mensen en honden om je heen wilt beschermen en het zekere voor het onzekere neemt.

Geef je puppy GRATIS de perfecte start met deze 5 onmisbare tips

  • Gratis videotraining van de nummer 1 Puppy expert
  • 5 Unieke tips die je nergens anders vindt
  • Al meer dan 6.000 pups begeleid tot leuke huishonden
  • Geen boekwerken doorspitten, binnen 20 minuten heb je alle informatie gezien en kun jij aan de slag
  • Jarenlang ervaring met het trainen van pups, zowel online als op het veld
Geef je puppy GRATIS de perfecte start met deze 5 onmisbare tips

  • Gratis videotraining van de nummer 1 Puppy expert
  • 5 Unieke tips die je nergens anders vindt
  • Al meer dan 6.000 pups begeleid tot leuke huishonden
  • Geen boekwerken doorspitten, binnen 20 minuten heb je alle informatie gezien en kun jij aan de slag
  • Jarenlang ervaring met het trainen van pups, zowel online als op het veld