Als je een pup mee naar huis krijgt plast en poept hij waarschijnlijk nog overal. Dat is heel vies, heel vervelend, maar ook heel normaal.
Pups groeien gigantisch hard, waardoor ze relatief veel eten en drinken. Maar er is niet zoveel ruimte in dat lichaampje om 'afval' op te slaan. Dus wat er in gaat komt er ook snel weer uit. Mede daarom kan het zindelijk maken in deze eerste periode heel frustrerend voelen. Heel veel nieuwe puppy eigenaren zitten met hun handen in hun haar omdat ze denken dat hun pup nooit zindelijk wordt.
Gelukkig kan ik je gerust stellen, eigenlijk worden alle pups uiteindelijk zindelijk. Je hoeft niet bang te zijn dat je het helemaal fout doet als je pup een ongelukje heeft. Dat hoort er bij en is helemaal niet erg. Natuurlijk wil je dat jouw pup zo snel mogelijk zindelijk is. Daarom raad ik je toch aan dit artikel te lezen
Het begint bij de fokker
Ben je nog op zoek naar een geschikt nestje. Dan is zindelijkheid een extra reden om kritisch te zijn over welke fokker je kiest. De eerste stap van het zindelijk maken wordt namelijk als het goed is al door de fokker gezet.
Honden zijn van nature schone dieren, en zullen proberen om het bevuilen van hun slaapplaats te vermijden. De fokker moet dus zorgen dat ze voldoende ruimte krijgen. Vaak hebben de hondjes een kranten hoek die regelmatig verschoond wordt.
Let er bij het uitzoeken van je pup op hoe schoon het nest er uit ziet. Want slechte hygiëne kan niet alleen tot ziektes leiden. Het kan ook het zindelijk maken van je pup thuis moeilijker maken.
Dat laatste is belangrijk. Als de toiletruimte niet vaak genoeg verschoont wordt besluiten de hondjes waarschijnlijk dat gebied te vermijden. Of nog leuker, de moeder besluit het schoon te maken door de ontlasting op te eten. En je wilt liever niet dat ze je toekomstige pup dat goede voorbeeld geeft.
Is het al te laat? Dan snap je nu waarom jouw pup waarschijnlijk langer zal doen over het zindelijk worden. Maar met aandacht, liefde en geduld komen jullie er wel.
Thuis voorkom je ongelukken en beloon je goed gedrag
Zodra je puppy thuis is, is de truc om ongelukjes te voorkomen en goed gedrag te belonen.
Zoals ik al schreef is een jonge pup een echte plas en poep fabriek. Zorg er voor dat je pup regelmatig naar buiten gaat om iets te kunnen doen. In ieder geval:
- na het eten
- na het spelen
- na het slapen
- in het begin ook om het uur.
Een plasje dat op de juiste plaats wordt gemaakt mag je belonen met iets lekkers.
Probeer daarnaast op je puppy te letten. Is hij erg aan het snuffelen of rondjes aan het draaien? Dan is de kans groot dat hij zijn behoefte moet doen.
Pups houden vaak automatisch hun plas in zodra je ze oppakt. Dus als je iets aan ziet komen kun je snel je pupje pakken. Als je hem vervolgens ergens neer zet waar hij zijn behoefte mag doen heb je een grote kans op succes.
Als je zelf even rust wilt is het handig de pup in zijn bench te zetten. Hij zal niet alleen meer moeite doen om zijn eigen slaapplekje schoon te houden. Maar ook minder snel weer 'moeten' omdat hij minder beweegt. Beweging prikkelt namelijk de blaas en zorgt ervoor dat je pup opeens moet plassen.
Heb je een pupje dat in de bench plast? Dan kun je proberen de bench verkleinen helpt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door er een grote stevige doos in te zetten.
Een zindelijkheidsschema maken
Het kan overweldigend zijn om bij te houden wanneer je je pup nog een kans moet geven om te plassen. Daarom zijn zindelijkheidsschema's zo populair; dan heb je een geheugensteuntje dat je helpt onthouden wanneer je pup mogelijk moet.
Een standaard schema zal ik je nooit geven. Om te beginnen sta jij op je eigen tijd op en ga je op je eigen tijd naar bed. En zelfs als jouw wakker-tijden overeenkomen met zo'n schema is jouw pup uniek. Een pup moet bijvoorbeeld vaak na het spelen plassen. En de ene pup is speelser dan de ander. Daarom vind ik het belangrijk om een persoonlijk zindelijkheidsschema te maken, dat wel bij jou en je pup past.
Zindelijkheidstraining op de flat
Woon je in een flat? Dan moet je het zindelijk maken misschien net iets anders aanpakken. Je kunt natuurlijk je puppy nog steeds gewoon naar buiten nemen, want zolang jij hem draagt kan hij zijn plasje vaak wel op houden. Maar als je er tegen op ziet om meerdere malen per dag de trappen op en af te stormen is er een andere optie.
Er zijn speciale hondentoiletten verkrijgbaar:
- Je hebt varianten waar je sheets van een luier-achtig materiaal in legt
- En toiletten die je met korrels vult
Sheets moet je in zijn geheel verwisselen. Bij korrels kun je de aan elkaar geklonterde plekken weg scheppen. Let wel op het karakter van je hond. Sommige pups vinden graven geweldig. Dan kunnen korrels minder geschikt zijn.
Zodra het hondje ouder wordt en minder malen per dag naar het toilet moet kun je hem natuurlijk alsnog leren om buiten te gaan. Dit doe je door hem iedere keer dat hij naar het toilet loopt mee naar buiten te nemen. Gaat hij vervolgens buiten, dan mag je hem natuurlijk uitbundig belonen!
De buiten plas routine
Je neemt je pup dus mee naar buiten als het weer tijd is, of als hij aan geeft te moeten. Het is dan handig om meteen duidelijk te zijn over de gewenste toiletgewoonten.
Laat je hondje bijvoorbeeld niet altijd eerst spelen om hem na de poep of plas weer naar binnen te nemen. Anders loop je namelijk het risico dat je hem aanleert om zijn behoefte zo lang mogelijk op te houden. Dan kan hij namelijk lekker buiten spelen.
Het is daarom handig om een minuutje naar buiten te gaan met je pupje aan de lijn, zonder te spelen. Doet hij zijn behoefte binnen deze minuut, dan kun je hem zodra hij zijn behoefte gedaan heeft belonen. Indien mogelijk laat je hem daarna los. Als dat niet kan, kun je met hem aan de lijn spelen. Of als hij het leuk vindt een iets langer rondje maken.
Zeker in het begin zal je pup soms na een minuut buiten geweest te zijn nog steeds geen plasje of poep hebben gedaan. Dan neem je hem gewoon weer mee naar binnen en probeer je het een tijdje later nogmaals.
Op commando plassen?
Sommige mensen kiezen er voor om de hond te leren op commando te plassen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je veel met je hondje denkt te gaan reizen, zodat hij tijdens de plas stop ook echt plast.
Denk bij het kiezen van een commando wel na over of je hem ook durft te geven als andere mensen kijken. Een ander aandachtspunt is dat je niet iets wilt kiezen wat andere mensen per ongeluk kunnen zeggen. Zo is ‘ga maar’ bijvoorbeeld een minder geschikt commando omdat mensen dit ook kunnen zeggen als ze willen dat een hond de deur door gaat.
Het plassen op commando te zetten doe je stapje voor stapje:
- Eerst let je op wanneer je hondje begint. Zodra hij begint geef je het commando. Je beloont on deze stap zodra de hond klaar is met plassen.
- Na ongeveer twintig keer kun je proberen het commando iets eerder te geven, bijvoorbeeld als je hondje op een grasveld aan het snuffelen is.
- Werkt dit, dan blijf je het commando steeds net iets vroeger geven. Werkt dit niet, dan herhaal je de vorige stap eerst nog een keer.
- Dit blijf je doen tot je hondje plast zodra jij het commando geeft. Dan heb je het plassen op commando gezet.
Ongelukjes bij het zindelijk maken
Gaat het toch een keer mis? Dat kan gebeuren en hoeft helemaal niet erg te zijn, zo lang je hier zelf maar goed op reageert.
Schenk er geen aandacht aan als je puppy binnen plast, negeer het volkomen.
- Vriendelijk praten kan belonend voelen voor de pup, waardoor de kans op herhaling groter wordt.
- Boos worden kan het zindelijk maken ook bemoeilijken. Als je je puppy straft als hij per ongeluk binnen een plasje of poep maakt kan hij bijvoorbeeld leren om zijn behoefte niet te doen als jij kijkt. En juist buiten, waar je hem wilt leren plassen, ben je er altijd bij.
Als je pup een ongelukje gehad heeft wil je hem mee naar buiten nemen. Je wilt hem namelijk de kans geven op de juiste plaats te gaan voor het geval dat hij binnen nog niet alles gedaan heeft.
Zodra je weer binnen bent zet je hem ergens waar hij niet bij zijn ongelukje kan komen. Dan heb jij je handen vrij om het ongelukje goed op te ruimen.
Let op dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat echt alle geurtjes verwijdert. De hondenneus is veel sterker dan de onze, dus dat wij het fris vinden ruiken wil niets zeggen. Zodra ergens een urine geur hangt is het uitnodigend voor de pup om op die plaats nog een keer te plassen.
Hond wordt maar niet zindelijk
Als je hond maar niet zindelijk wordt hoeft dit niet een gedragsprobleem te zijn. Er kan namelijk ook een medische reden achter liggen. Zo kan een hond met blaasontsteking bijvoorbeeld zijn plas gewoonweg niet op houden.
Lukt het dus maar niet om je puppy zindelijk te maken. Of was hij zindelijk en maak je opeens een terugval mee. Dan kan het geen kwaad om even met een dierenarts te overleggen.
Er kan natuurlijk ook een gedragsprobleem achter het niet zindelijk worden liggen. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat de hond zogenaamde deemoedsplasjes doet. Als een hond ergens van schrikt, of erg onderdanig is kan hij zijn plasje laten lopen. Dit kan opgelost worden door je hondje anders te benaderen en zekerder te maken.
Reutjes kunnen binnen plassen om hun territorium af te bakenen. Ook dit kan voortkomen uit onzekerheid over hun plaats in huis. Bijvoorbeeld als dit afbaken gedrag ontstaat als er een andere hond in huis of de omgeving komt wonen. Maar er zijn ook reutjes die heftig reageren zodra er loopse teven in de buurt zijn. In dat laatste geval kun je overwegen de hond te castreren.
Gratis zindelijkheidstraining (gelijk beschikbaar)
Nu weet je wat je niet moet doen, maar ik ben van de positieve opvoeding en leg liever uit wat je wel moet doen. Daarom bied ik je nu een gratis training over de zindelijkheid aan. Hierin leg ik op video stap voor stap uit hoe je jouw pup zindelijk kunt maken.