Puppies zitten vol energie, en een pup fysiek uitputten is een bijna onmogelijke taak, zeker aangezien hele lange wandelingen met een jonge hond niet geadviseerd worden.
Maar wist je dat honden eigenlijk nog veel eerder moe worden als ze bezig zijn met hun hersenen? Daarom is spelen met je puppy zo goed!
Je werkt tegelijkertijd aan de band met je hond en put hem nog eens uit ook.
Er is heel veel verschillend hondenspeelgoed verkrijgbaar. Vaak is puppy speelgoed van zachter materiaal gemaakt dan speelgoed voor volwassen honden. De tandjes en kaken van een pup zijn nog niet zo sterk.
Overigens kunnen puppies vaak ook prima met volwassen honden speelgoed spelen. Let er wel op dat je pup geen losse onderdelen op kan eten, of het gehele speeltje per ongeluk in kan slikken. Dit moet je met een volwassen hond overigens ook doen.
Geen interesse in speelgoed?
Sommige pups zijn niet zo geïnteresseerd in speeltjes, zeker niet als je het buiten aanbiedt. Probeer in zo’n geval bepaalde speeltjes leuk te maken. Je doet dit door ze alleen tevoorschijn te halen als je er mee gaat spelen. Geef je puppy even geen aandacht, haal dan het speeltje tevoorschijn en geef je pup alle aandacht die hij wil. Berg het speeltje weer op terwijl het eigenlijk nog leuk was en stop dan ook weer met aandacht geven.
Is je puppy zelfs daar niet gevoelig voor? Er zijn voor hondenspeeltjes te koop die gevuld kunnen worden met eten. Een andere oplossing is om zelf een plastic flesje te vullen met wat snoepjes en er een paar kleine gaatjes in te prikken. Doe vervolgens hetzelfde als hierboven beschreven is. Maar geef iedere keer dat je puppy iets met het speeltje doet, zoals er in bijten, je puppy een snoepje uit het speeltje. Je zult zien dat zodra je pup met iets heeft leren spelen het steeds makkelijker wordt om andere objecten interessant te maken.
Hoe spelen met je hond
Zodra je puppy geïnteresseerd is in speeltjes kun je verschillende hondenspelletjes met hem spelen. Zorg voor variatie, dat is voor jullie beiden beter. Als je pup te wild wordt en bijvoorbeeld in je hand of broekspijpen gaat bijten moet je het spel staken en hem even negeren. Zodra je puppy gekalmeerd is kun je natuurlijk weer leuk verder spelen.
Als je een puppy hebt die wild is, is het slim om je speeltjes hier op aan te passen. Door langere touwen en grotere knuffels te gebruiken maakt je pup minder vaak een foutje. Ook als je kinderen met je puppy laat spelen is het belangrijk om de geschikte hondenspelletjes te kiezen.
Wat geschikt is hangt van je pup af, een wilde of hele grote pup kan beter geen trekspelletjes met kinderen doen, een zoekspelletje is dan meer geschikt. Maar heb je een rustige kleine hond, dan kan een trekspelletje onder jouw toeziend oog echt geen kwaad.
Trekspellen
Trekspelletjes zijn een van de meest bekende en favoriete manieren om met je hond te spelen. Een veel gehoord fabel is dat je altijd van je hond moet winnen zodat hij leert wie de baas is. Als je de pup echter nooit laat winnen zal hij waarschijnlijk snel zijn interesse in het spel verliezen. Als je kijkt hoe pups met elkaar spelen zal je zien dat ze ook om de beurt boven op mogen. Je puppy af en toe laten winnen zal het spel voor hem een stuk leuker maken.
Om op een gecontroleerde manier trekspelletjes te spelen is het handig om je puppy zo snel mogelijk het commando “los” te leren. Dit doe je door op een gegeven moment het speeltje stil te houden, op zo’n manier dat je pup er geen beweging in krijgt als hij trekt. Wacht geduldig en kijk een beetje weg. Waarschijnlijk zal je puppy na niet al te lange tijd het speeltje loslaten. Beloon, en nodig weer uit tot een nieuw spelletje. Herhaal dit tot je puppy voorspelbaar los gaat laten zodra je dit doet.
Wanneer je kan voorspellen wanneer de pup het touw loslaat kun je het commando introduceren, dit doe je door het te zeggen voordat je het speeltje stil houdt. Natuurlijk beloon je nog steeds als je puppy het speeltje ook echt los laat. Op een gegeven moment zal je zien dat je pup het speeltje los gaat laten zodra je het commando geeft (en voordat je het speeltje stil houdt). Als dat zo is kun je het moeilijker gaan maken door het commando tijdens steeds wilder spel te geven, doe dit alles met kleine stapjes, zoals je dat moet doen met ieder commando dat je een hond aanleert.
Maak je geen zorgen als je pup gromt of aan het touw schud, dat is normaal, en je hebt nog steeds zelf de controle. Pas wel zelf op met plotseling hard trekken, puppentandjes zijn breekbaar, dus laat je puppy zelf het grootste deel van het trek werk doen. Ga ook niet je puppy in het rondslingeren aan een touw, gewoon rustig aan spelen.
Rennen
Wat veel puppies heel leuk vinden is achter een bewegend object aan rennen, een zogenaamde achtervolging. Langere speeltjes zijn het meest geschikt voor dit spel. Dit omdat je die makkelijker kunt bewegen en de kans dat je pup op je hand springt in plaats van op het speeltje kleiner is. Wissel van snelheid en beweeg het speeltje van de pup af. Door een flexibel speeltje heen en weer te bewegen zodat het een kronkel spoor maakt kun je dit spel nog leuker maken voor je puppy.
Zoek spelletjes
Geen zin om zelf uitgeput te raken? Dan zijn zoekspelletjes een hele goede optie. Deze zijn ook heel geschikt om kinderen met een hond te laten spelen. Als je puppy nog niet het “zit en wacht” commando heeft geleerd, kun je hem het beste een halsbandje om doen en het zoekspel met twee personen te doen. Als je alleen bent kun je ook zijn riem even vastleggen aan bijvoorbeeld de tafelpoot.
Je moet je puppy eerst leren wat de bedoeling is als je het commando voor zoeken geeft. Leg een favoriet speeltje of snoepje in zicht, geef je commando en laat je puppy gaan. Zodra bij het object is prijs je hem en als je hem een speeltje liet zoeken speel je er even mee met hem. Herhaal dit een aantal keer en leg dan het speeltje gedeeltelijk uit zicht.
Als dit goed gaat kun je het steeds een beetje moeilijker maken, tot je puppy echt een tijdje moet zoeken voordat hij gevonden heeft wat jij had verstopt. Lukt het niet, maak het dan de volgende keer een stapje makkelijker, want puppies hebben graag succes. Als je verschillende objecten verstopt kun je er tijdens het aanleren van het commando verschillende namen aan geven, bijvoorbeeld zoek bal en zoek knuffel. Puppies kunnen dit prima leren begrijpen.
Apporteren
Apporteer spelletjes zijn ook erg leuk, maar verwacht niet dat je puppy direct zijn bal perfect terug brengt. Als je van plan bent om je puppy een bal te laten terug brengen, let dan wel op met stuiteren. Snelle bochten maken is ongezond voor een jonge hond omdat zijn skelet nog niet uitgehard is. Probeer de bal zoveel mogelijk in een rechte lijn te laten rollen.
Houdt er ook rekening mee dat sommige honden het als naar ervaren als je het speeltje van ze af pakt, ook als dat is om opnieuw te gooien. Laats ze dus ook soms het speeltje zelf weer mee nemen nadat je ze voor het brengen beloond hebt.
Mocht je een puppy hebben die uit zichzelf achter ballen aan rent en ze op pakt, super, dan is het komen brengen leren al een stuk makkelijker. Gooi de bal in de buurt en ren zodra je puppy de bal pakt achteruit. Probeer dit zo leuk mogelijk te doen, door hoge geluidjes te maken en een beetje te huppelen. Als je pup jouw kant op komt beloon je hem. Herhaal dit en stel het belonen steeds meer uit, tot je puppy helemaal bij je is.
Als je puppy het commando los kent kun je dat op een gegeven moment gaan gebruiken als hij bij je is, en dat belonen. Maar een blije “goedzo!”, gevolgd door een koekje zal er bij de meeste honden in het begin ook voor zorgen dat ze de bal los laten. Maar ook als je pup de bal niet uit zichzelf pakt is er geen probleem. Geef hem dan het te apporteren speeltje eerst aan. Schenkt hij aandacht aan het speeltje, beloon dat. Laat je puppy het speeltje steeds iets langer vasthouden voordat je hem beloont. Als hij op een gegeven moment het speeltje direct aan pakt en even vast houdt kun je op een vrolijke manier achteruit rennen.
Begin met korte stukjes en beloon je pup zodra hij bij je is. Als dit goed gaat kun je kijken of hij het speeltje van de grond wil pakken en dan achteruit rennen. Doet je puppy dit niet, houdt dan als tussenstap eerst het speeltje op de grond vast. Zodra je pup het speeltje van de grond pakt en met je mee rent kun je het speeltje korte afstanden gaan gooien. Komt je puppy ook dan op je af rennen prima, maar doet hij dit niet, ga dan net zo te werk als beschreven bij de pup die al achter ballen aan ging en ze op pakt. Hoe vaker je dit oefent, hoe leuker je puppy dit spelletje zal gaan vinden. Maar vaker betekent niet langer. Houdt het wel een beetje spannend door steeds maar een paar keer te gooien en dan het speeltje op te bergen of, nog leuker, je pup hem zelf te laten dragen.
Honden puzzels
Een andere leuke rustige manier om met je hond te spelen is met hondenpuzzel.. Je hebt heel veel verschillende varianten, Nina Ottosson is een van de bekendere merken maar er komen er steeds meer op de markt. (je vindt ze allemaal hier bij bol.com) Door te schuiven, draaien of dingen op te tillen moet je puppy bij het voer proberen te komen. Vaak staat de moeilijkheidsgraad er bij vermeld, begin niet te moeilijk. Hoe meer verschillende puzzels je puppy kent, hoe makkelijker nieuwe puzzels voor hem worden.
Trucjes
Tenslotte kun je veel plezier beleven aan samen nieuwe trucjes bedenken en aanleren. Het is inderdaad niet nuttig als je hond op commando op zijn rug gaat liggen, of zich in een deken rolt, maar vaak wel erg leuk.
Als je samen met je hond een trucje wilt leren, bedenk dan eerst precies hoe het er uit moet zien en of het mogelijk is. Het is bijvoorbeeld voor honden van kleine rassen heel makkelijk om zittend zijn voorpoten omhoog te doen, maar voor een grote hond moeilijk. Leg beloningen klaar en beloon iedere keer als je pup een stapje de goede richting in maakt. Verliest hij zijn aandacht? Dan wil je te veel, bedenk dan hoe je het makkelijker kan maken. Wat je ook doet, wordt niet boos op je puppy, want het is spelen. Zie het als een soort pictionary waarbij je van elkaar moet raden wat je precies bedoelt.
Ik heb ook een online video trucjes cursus voor kinderen gemaakt (die ook voor volwassenen heel leuk is). Hier lees je er meer over.
Veel speelplezier met je pup!