Vraag: Wat kost een hond?
Antwoord: Als je twijfelt om een hond in huis te halen kan een van de vragen die je jezelf stelt zijn of je zo’n beestje wel kunt betalen. Na de aanschaf ben je er niet, je moet je hond ook onderhouden. Ik heb geprobeerd de globale kosten van de aanschaf en het onderhoud op een rijtje te zetten. Dit blijven wel richtlijnen, als je wilt kun je vele malen meer uit geven dan de bedragen die ik noem en er zijn ook mensen die het met minder redden.
De aanschafkosten van een hond
De aanschaf kosten van een hond zijn afhankelijk van het ras dat je wilt en de plaats waar je hem vandaan haalt. Let goed op dat zeker bij honden goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn en naast hoge kosten ook veel verdriet kan veroorzaken. Lees ook het artikel over waar je op moet letten als je een hondje gaat kopen.
Een rashond die je via een door de rasvereniging goedgekeurde fokker koopt kost je ongeveer tussen de 1000 en 3.000 euro, afhankelijk van het ras. Voor een huishond van de meeste populaire rassen zul je rond de 1500 euro kwijt zijn.
Een zogenaamd vuilnisbakje, een hondje dat een mix is van verschillende rassen, wordt meestal voor 700 euro aangeboden.
Als je een hondje uit het asiel wilt adopteren betaal je plaatsingskosten om de kosten die het asiel voor dat hondje gehad heeft te dekken. De hoogte van deze bijdrage verschilt per asiel maar ligt meestal rond de 250 euro.
De uitzet (Wat heb je allemaal nodig voor een hond)
De totale kosten van de spullen die je echt nodig hebt voor je hond vallen mee. De grootste kostenpost is de bench of mand. De prijs hangt af voor hoe groot je hondje is en wat voor uitvoering je wilt.
Een bench voor een middelgrote hond kun je vanaf ongeveer 70 euro krijgen (zie hier meer prijzen). Een mand of kussen voor een middelgrote hond kun je voor 25 euro krijgen, maar je kunt er ook meer dan 100 euro aan uitgeven (zie hier meer prijzen).
De overige kosten zijn nog meer afhankelijk van wat je er voor uit wilt geven. Een hondenriem met lijn van nylon kun je al voor 10 euro krijgen maar je kunt ook meer dan 50 euro uitgeven voor een leren lijn (zie hier meer prijzen). Speeltjes kun je zelf maken, maar je kunt er ook heel veel geld voor uitgeven (zie hier hoe je blut kunt raken).
Gewone simpele voer en drink bakken kun je al voor 10 euro krijgen, maar je kunt ook voor een design bak van meer dan 50 euro kiezen. (Zie hier verschillende opties).
Tenslotte heb je nog kammen of borstels nodig, afhankelijk van de vacht van je hond. Deze kunnen van enkele euro’s tot 30 euro kosten (zie hier voor prijsvoorbeelden).
In totaal ben je dus honderd tot honderden euro’s kwijt afhankelijk van wilt hebben.
Het onderhoud (terugkomende kosten)
De voorgaande kosten waren eenmalig. Daar wil je mogelijk dus voor sparen omdat ze allemaal tegelijk komen. Het hebben van een of meer honden brengt ook maandelijkse kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken.
Hondentraining, de meeste mensen beginnen met een puppycursus en gaan verder met een gehoorzaamheidscursus. Misschien vraag je je af of dit geen eenmalige kosten zijn. Omdat iedere hond gedragsproblemen kan krijgen, omdat ze soms door botte pech ontstaan, schaal ik training toch onder terugkerende kosten.
Je kunt er voor kiezen om naar een fysieke puppycursus te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om mijn online puppycursus te volgen. De goedkoopste puppycursussen beginnen bij 50 euro. Reken er dan wel op dat je in een grote groep staat. Wil je graag een privé puppycursus, dan ben je eerder rond de 450 euro kwijt.
Meestal is alleen de eerste cursus niet voldoende om je pup zich zo te leren gedragen als je graag zou willen. Veel hondenscholen bieden daarom 2 of 3 opeenvolgende gehoorzaamheidscursussen aan.
Maar daar hoeft het niet te stoppen, er zijn genoeg mensen die zo enthousiast zijn dat ze vervolgens een hondensport kiezen om samen met hun hond te beoefenen. Als je tot deze groep behoort kun je afhankelijk van de hondenschool en lesvorm die je kiest tussen de 30 euro en 150 euro per maand rekenen.
Vaccinaties en ongediertebestrijding zijn ook jaarlijks terugkerende kosten, reken rond de 70 euro per jaar aan vaccinaties, rond de 50 euro per jaar om je hond vlo en teekvrij te houden (zie hier prijzen vlooien en teken bescherming) en rond de 40 euro per jaar aan ontworming (zie hier prijzen ontwormingsmiddelen).
Reken daarnaast op overige medische kosten of kosten van een hondenverzekering, je kunt er van uit gaan dat je voor een basisverzekering van een middelgrote hond rond de 25 euro per maand kwijt bent.
Of en hoeveel je kwijt bent aan vachtverzorging hangt van het type hond dat je kiest af. Zolang je geen shows wilt lopen zal je met een kortharige hond zoals een labrador waarschijnlijk nooit een trimsalon van binnen zien. Neem je daarentegen een hond met een moeilijkere vacht, dan zal hij af en toe geknipt moeten worden. Een bezoek aan een trimsalon kost je rond de 70 euro per keer.
Iedere hond moet eten, de meeste mensen geven naast het standaard voer regelmatig een snack. Hoeveel je hond eet hangt onder andere af van zijn volwassen streefgewicht. Je kunt uit heel veel soorten voer kiezen. Voor een goede kwaliteit voer voor een middelgrote hond kun je rond de 40 euro per maand rekenen. Een klein hondje zal iets minder kosten en een grote hond kan je arm eten.
Denk tenslotte goed na of je nog dingen als uitlaatservice en vakantie opvang nodig denkt te hebben. Kun je ‘s ochtends ‘s middags en ‘s avonds je hond zelf uit laten of heb je familie of vrienden die dat voor je willen doen dan heb je geen hondenuitlaatservice nodig.
Denk er wel aan dat je hond hopelijk oud wordt, dus dat de opvang van nu er over 10 jaar misschien geen zin meer in heeft.
Als jij je hond niet zelf iedere middag uit kunt laten en niemand kent die dat wil doen kan het door gebruik te maken van een hondenuitlaat service toch haalbaar zijn om een hond te hebben. Reken op ongeveer 70 euro per maand voor iedere dag dat je de grote wandeling uitbesteedt.
Als je hond altijd mee kan op vakantie, of als je mensen kent die je hond in de vakantie op willen vangen hoef je ook niet op kosten voor vakantieopvang te rekenen. In ander gevallen kost een hondenpension rond de 17 euro per dag.
Tenslotte moet je in de meeste gemeentes hondenbelasting betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de gemeente waar je in woont maar is over het algemeen ongeveer 75 euro per jaar.
Al met al ben je dus behoorlijk wat kwijt aan je trouwe viervoeter. Maar als je het geld kunt missen en genoeg tijd in je hond wilt en kunt stoppen krijg je er ook veel liefde voor terug.